Planlegging – status

Litt av greia med prosjektet vårt er jo at vi ønsker å kommunisere erfaringene våre til de som måtte bry seg. Forutsigbart nok går det litt så som så – vi publiserer nesten ingenting og har egentlig ganske dårlig oversikt over hva det er vi lærer, om noe i det hele tatt. Her trenger vi en løsning – enten en strategi, eller å skrote målet om å kommunisere. Akkurat nå heller vi (heldigvis) mest i retning av det første alternativet.

Uansett – planlegging. Den siste tiden har gått med til nettopp dette, og til å omsider og endelig sette ut i praksis teorien vi har tilegnet oss ved hjelp av bøkene til hovedsakelig Allan Savory og Joel Salatin, men også andre. Rent økonomisk og strategisk ligger Jacob Lund Fiskers bok Early Retirement Extreme som en bauta til grunn for vår tankemåte, beslutningstagning og egentlig hele livsstil.

Nok om det – hvis noen vil vite mer om litteraturen, er det bare å gi et pip. Grunnen til at vi ikke vet hva slags erfaringer det er vi gjør oss, er fordi vi er totalt ferske med denne metodikken, samt at vi ikke har noen å lære det av – altså er det prøv og feil, learn by doing og bruk og kast alt i ett.

Det jeg imidlertid vet helt sikkert, er at inntrykket mitt så langt av Holistic Management (Allan Savorys livssverk, og tittelen på hans lærebok), er meget, meget godt. Jeg vurderte en meget til der, men to får holde. Det er jævelig bra. Grunnen til det er like mangfoldig som metoden – en metode for forvaltning, styring og beslutningstagning. Det er viktig å understreke at Holistic Management i seg selv ikke har noe med beiting å gjøre – dette er rammeverket som hva enn det er man driver med styres ved hjelp av. Beitingen forvaltes gjennom undertemaet Holistic Planned Grazing.

Alt dette er ikke superoversiktlig til å begynne med, men sånn er nå det, man finner ut av det. Meningen med Holistic Management ligger i navnet – innseelsen at hva enn man prøver å forvalte består av mange deler, og at disse alle avhenger av hverandre (wow!), og mindre åpenbart – at de kan tolkes på forskjellige måter, eller med forskjellige briller på om du vil. Disse brillene er i all enkelhet sosiale, økonomiske og økologiske.

Altså må alt man tar for seg vurderes i disse perspektivene – tilfredsstiller det man skal gjøre kravene man har i det forskjellige kategoriene? Allerede begynner det å bli småkomplisert, og når man legger til alle lagene som finnes i de forskjellige kategoriene begynner man virkelig å kose seg.

Uansett, det vi har forsøkt å planlegge i det siste er nettopp den kommende sesongens beitebruk. Teorien sier at vi ved hjelp av Holistic Planned Grazing, skal man oppnå en hel del fordelaktige effekter, enkelt forklart ved å spille på lag med naturen. Dette kommer jeg tilbake til mer i dybden etterhvert. Fordelene er (etter sigende) at vi slipper kunstig gjødsling, får et mer rikholdig fôr, lengre beitesesong og lang færre traktortimer, som følge av dette og av at langt mer av gjødselet plasseres ut på jordet av dyrene selv.

Dette skal vi benytte sesongen 2017 til å prøve ut i praksis, skaffe data og ellers eksperimentere med sideprosjekter. Økonomisk skal vi hente inntektene våre utenfra enn så lenge, men takket være lavt gjeldstrykk, kontrollert forbruk og ellers en hel del opparbeidede gjør-det-selv-ferdigheter, har vi et behov på 300 000 nettokroner i året slik vår situasjonen ser ut per i dag. Disse kronene får man ved en årslønn på ca 450 000 kroner brutto, altså en alminnelig godt betalt jobb, eller to alminnelige lavtlønnede deltidsjobber. Det er viktig å huske at oppgitt årslønn selvfølgelig ikke er reell årslønn!

Noe sier meg at denne artikkelen kunne vært mer oversiktlig, men dette kommuniserer egentlig godt hvordan det står til med prosjektet vårt om dagen – det finnes en rød tråd, men hvor har jeg lagt den?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s