Papirarbeid og sauer

Planen vår er å gå til anskaffelse av en hel del sauer i vinter – 15 stykker for å være presis. Dvs. 15 hunndyr og en vær, så 16 stykker. Væren har vi forsåvidt kjøpt allerede, så på den måten blir det vel egentlig 15 igjen. Vel, uansett.

Man skulle kanskje tro at man bare skaffer seg noen dyr og setter i gang med produksjon av både det ene og det andre, men så enkelt er det altså ikke. Så etter en vennlig påminnelse fra vår gode venn som per dags dato oppbevarer disse sauene for oss, har jeg i dag lekt meg litt med papirarbeidet som skal til for å starte en gård (som man planlegger å tjene penger på).

Så hva skal egentlig til? Vel, først må man ha et enkeltpersonsforetak. Du trodde kanskje det het enkeltmannsforetak, men det ville vært alt for sjåvinistisk. Som et lite apropos er også det gamle begrepet bondinne gått av moten, og brukes så godt som aldri lenger, selvsagt til fordel for det kjønnsnøytrale og vanlige ordet “bonde”.

Uansett, dette foretaket må være et landbruksforetak. Nøyaktig hvordan man oppnår dette råder det fortsatt noe mystikk rundt, men jeg har sendt en samordnet registermelding til Brønnøysundregisteret, via Altinn selvsagt, der jeg har endret bransje- eller virksomhetsbeskrivelsen, eller hva det nå var. Jeg tror dette er nok, men vi får se hva som skjer.

Deretter har jeg benyttet meg av Mattilsynets skjematjeneste, som jeg tror heter MATS, selv om jeg også tror at det er betegnelsen for Mattilsynets tilsynstjeneste. Kanskje det dreier seg om samme tjeneste? Hvem vet. Innfløkt er det i hvert fall. Jeg fikk inntrykk av at jeg sendte inn skjemaet via Altinn, selv om grensesnittet var et annet enn det alminnelige Altinnbildet. Skjemaet heter i hvert fall Nytt dyrehold, og er sendt inn.

Så, skal man ha dyr, eller i hvert fall småfe da, som vi skal ha, sau altså, så må man ha øremerker. I dag sier regelverket at de må ha et alminnelig øremerke, og et elektronisk øremerke – det siste presumtivt til når de skal teleporteres til slakteriet. Før var det valgfritt med elektronisk merke, man kunne evt. ha to vanlige. Disse kjøper man f.eks. fra OS ID (sic), som er de vår gode venn som p.t. eier sauene benytter i dag. Det finnes sikkert andre alternativer, men jeg kjenner at jeg ikke synes dette er spesielt viktig – altså hvem som leverer merkene.

Noen ville kanskje trodd at man bare kan kjøpe seg øremerker, nå som man har organisasjonsnummer, bransjekode og nytt dyrehold? Haha, hvor dum går det an å bli? Du må jo selvfølgelig ha et produsentnummer. Hva det skal være godt for er jeg jammen ikke sikker på, all den tid jeg allerede har personnummer og organisasjonsnummer, og til og med telefonnummer. Uansett, da går man kanskje inn på Produsentregisteret sine sider og skaffer seg det?

Neida, så enkelt er det ikke – dette nummeret oppnår man først ved at man begjærer seg et via en tjenesteleverandør. Heldigvis har jeg allerede benyttet en del tid på OS ID sine sider, og kommer meg tilbake dit. Omsider ble også dette nummeret rekvirert, og dette må jo være dagens gladmelding, da det ikke gikk en time en gang før mitt helt egne produsentnummer tikket inn på SMS. Flinke roboter!

Så det er dagens innsats hva angår papirene man må ha på plass for å bli sauerøkter. En genuin tanke som slo meg mens jeg holdt på med øremerkene var at vi får jaggu skaffe oss bier før det blir nytt regelverk der også, jeg tør ikke tenke på hva slags merkeordning som kan bli innført på den fronten. Om det sier mest om meg eller byråkratiet er jeg usikker på.

Uansett, at dette er alt som skal til for å sette i gang med dyreholdet stiller jeg meg tvilende til. Et gammelt ordtak sier jo som kjent at “Når du tror du er ferdig med papirarbeid, så er det alltid litt til.” En ting jeg vet helt sikkert er at det å flytte på sauer, dreier seg om så mye mer enn bare det å ta noen sauer fra et sted til et annet. Dette er imidlertid en del av regelverket som fremstår som forholdsvis fornuftig, siden det tar utgangspunkt i smittebegrensning og -forebygging. Det er uansett dette med flytting som er neste punkt på listen.

Så sånn ser dette ut inntil videre. Det kommer mer ang. bofasilitetene til våre nye innbyggere etterhvert.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s