Personlighetsforstyrret landbruk

Småbrukeren har flere ganger tatt til orde for at landbruket i Norge mildt sagt er uoversiktlig. Det er så jævelig mye rart, enkelt og greit.

Det viktigste for Småbrukeren er at fremtidens landbruk i Norge skal være miljøvennlig, at det skal produseres mat av ypperste kvalitet og at landbruket skal være økonomisk bærekraftig. I det siste ligger det at det skal sysselsettes folk i solide stillinger, alt fra fast arbeid på ett sted til diverse strøjobber. En av de helt sentrale tingene som må på plass for å få til dette, er rekruttering til landbruket.

Men Småbrukeren, dette er jo akkurat det Goggen, Listhaug, Sponis, Brekk, Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet de Grønne, Kristelig Folkeparti, Rødt, Bygdefolk For og Mot Rovdyr, Bondelaget, Småbrukarlaget, Nortura, Norgesgruppen, Reitangruppen, Norsk Landbrukssamvirke, byfolk, bygdefolk, turister, Nationen, Bondebladet, Norsk Landbruk og enda noen til mener?

Joda, men la oss glemme denne gjengen et øyeblikk.

Rekruttering er et enkelt tema. For å rekruttere folk til en hvilken som helst næring, kreves det at folk vet hva næringen består av. Det folk vet i dag, er at landbruk innebærer gjeld som hvis brukt annerledes ville landet en nice kåk nord for Slemdal T-banestasjon. De vet også at arbeidet er et blodslit, at man lukter vondt etter en lang dag i fjøset og at man får slitasjeskader før man blir 47.

Og så er det ingen unge som vil bli bønder?

De vet også at man får jobbe med dyr, får være i aktivitet og får gjøre noe meningsfylt ved å produsere mat. Dette kan dog ikke sees uavhengig av det foregående. Landbruket har et enormt imageproblem, og så godt som ingen av de nevnte aktørene gjør noe med dette.

Hvis du tenker at du gjerne skulle startet gård, men ikke orker alle de kjipe delene ved det, se noen videoer med Joel Salatin på Youtube, eller enda bedre – les noen av bøkene hans. Bli inspirert, hent din egen kunnskap.

Utviklingen i norsk landbruk går mot større og “mer effektive” bruk, med mer innsatsfaktorer for å produsere mat av i beste fall middels kvalitet. For å oppnå dette må bøndene være villige til å ta opp masse gjeld, jobbe for en relativt lav lønn og være på vakt 24/7. Dersom man har utdanning, forstår jeg at man vurderer andre deler av arbeidsmarkedet også.

For noen dager siden viste NRK en Brennpunktdokumentar om landbruket, og det var en aktør oppe i det hele som utmerket seg med sin totale uvitenhet om alt som har med landbruk å gjøre. Jeg merker at tastaturet gløder i det jeg skriver dette. Var det industribonden kanskje, som Småbrukeren er uenig med om stort sett alt, som er målet for denne indignasjonen?

Nei. Bonden fra Nes virker som en sympatisk fyr, som gjør jobben sin med et smil, og hvis han får det til å funke er det fine greier. Meningsmangfold er i det hele tatt fine greier.

Landbruksministeren derimot, er en klovn. At karrierepolitikere ikke vet hva de snakker om, er gammelt nytt for Småbrukeren, og jeg skal ikke bruke mye energi på akkurat det. Det som er viktig er å merke seg at ministre fra Frp, selv om de riktignok er ekstra ignorante, ikke er mye verre enn andre. Utviklingen de viderefører, og kanskje akselererer, er ikke noe Frp har funnet på.

Politikken som føres er i direkte konflikt med seg selv på alle områder. Vi skal bli mer selvforsynte og dessuten bruke mer norske arealer, med soya fra Brasil. Vi skal både ha rovdyr og ikke ha rovdyr. Vi skal sikre rekruttering til landbruket, og samtidig ha enorme gårder som krever tilsvarende gjeld.

Det henger ikke på greip.

Jeg vet utmerket godt at det er fånyttes, men herregud som jeg skulle ønske jeg kunne bli bønnhørt for en gangs skyld! Kjære landbruksminister, vær så snill å stoppe. Bare stopp, la være å prate piss, ikke åpne kjeften før du har i det minste googlet det du skal prate om?

Over til løsningen. Skal norske forbrukere ha god mat av høy kvalitet, kan vi ikke bruke myndighetene, matbutikkene eller konvensjonelt landbruk.

Forbrukere – ønsker dere god mat? Da må dere ta ansvar selv!

Bor du i Oslo, som er byen Småbrukeren kjenner best, er du heldig. Her er det mange muligheter for å skaffe solid norsk mat, ofte til en god pris. Mange spesialistforretninger med høykompetente, sympatiske mennesker: Maschmanns MatmarkedMølleren Sylvia og den kommende Ekte Vare, og sikkert flere. Sjekk dem ut, bruk internett til å finne andre nærmere deg, dra dit og bruk masse penger der.

Når du trekker kortet, er det som å stemme på valgdagen. Trekker du det i terminalen på Kiwi, og høster kanskje en rolig liten Trumfbonus som i fremtiden kan gi deg et servise til fire med et artig motiv, er det en stemme på Johannsonfamilien og at de skal bli enda rikere. Det er en stemme på industrigiganter som ikke bryr seg om deg, og ikke vil bli kjent med deg. Det er en stemme på politikken som vil gjøre alt dette verre og verre, bare tiden går.

Gir du noen av dine surt opptjente til en uavhengig aktør, som joda, kanskje snakker litt mye om biodynamikk og eteriske oljer, så vet du hvor pengene går – du står jo og prater med dem. Selv om du ikke bryr deg så mye om månens faser, vet du at intensjonene er gode. Du har kanskje hørt at det er en del utfordringer med økologisk landbruk også – så bruk da pengene her, slik at man får utviklet disse metodene videre.

Det er ikke riktig at man kan utøve forbrukerpress ved å få den lokale Kiwikjøpmannen til å ta inn høykvalitetsmat fra produsenter med integritet. Selv om akkurat kjøpmannen nok er en hyggelig person, og butikken er den du handler i, er disse også dessverre del av det større, ødeleggende systemet. Skal vi ha endring, må vi lage et nytt system.

Lær deg å kjenne dine lokale bønder, og gi dem noe å jobbe mot. Kjøp deg en ny fryser på 200-300 liter, og snakk med bonden. “Jeg vil gjerne ha 3-4 sauer, hva skal du ha for dem?” “Kunne du produsert noen andre ting, dersom det var etterspørsel? Jeg har noen venner som er interesserte, vi kunne kanskje gått sammen?” Gi tilbakemelding, vær støttende og oppmuntrende, men viktigst – bruk pengene dine her.

Mener Småbrukeren at man vil klare å endre hele det norske matsystemet på denne måten? Svaret er at det aner jeg ikke. Alt jeg vet er at for å nå disse målene, som alle snakker om hele tiden, er dette blant de mer troverdige metodene for å nå dem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s