Vil du bli småbruker?

Har du lyst til å flytte ut på landet og glemme alt sammen? Ha noen husdyr og dyrke dine egne grønnsaker? Oftest blir det med drømmen, men Småbrukeren vil gjerne tilby noen praktiske råd til de som faktisk vil ta steget.

Først er det nok lurt å finne ut akkurat hvorfor det er man vil flytte ut på landet og kjøpe seg et småbruk. Det er viktig at det er en sammenheng mellom det man vil og det man skal til å gjøre, siden man kan risikere å ende opp med noe helt annet enn man håpet på. For eksempel; er du veldig glad i hunder, og tenker at på et småbruk kan du ha hunder, så er jo det forsåvidt riktig, men er det en god nok grunn i seg selv? Hadde det vært bedre å flytte til en landlig enebolig med plass til en hund eller to?

Når dette er sagt, er det ingenting som slår å snakke med noen som har gjort det allerede – helst noen som ligner litt på deg. Er du fra Oslo og skal flytte ut i skogen, finn noen andre som har flyttet fra en by og ut i skogen. Småbrukeren har veldig gode erfaringer med å ta kontakt med mer erfarne småbrukere for å høste av deres kunnskap.

Det leder direkte over til neste tema – nettopp kunnskap. Andres erfaringer med å flytte ut på landet anbefales altså varmt, men andres meninger om landbruk bør man omgås med ytterste forsiktighet. I det etablerte landbruksmiljøet, selv i forholdsvis alternative kretser, er det helt ekstremt sterke dogmer, og det er ofte en fulltidsjobb å forsøke å forstå hva folk egentlig mener med rådene sine. Småbrukeren har svært ofte erfart å få høre en ting fra en autoritet, for så å høre det stikk motsatte fra en annen – begge uten å være grunngitt. Sånt blir man fort grå i luggen av.

Så med andre ord – finn ut hva du egentlig vil, og søk deretter kunnskap. Les eklektisk og bredt, og hør gjerne på “de etablerte”, bare husk for all del å ta alt med en klype salt. Husk også at det som regel er en ganske stor avstand mellom tankesettet for å ha noen koselige dyr på tunet og å skulle tjene penger på bruket, selv om arbeidsinnsatsen ikke nødvendigvis er så forskjellig…

En av de mest etablerte generelle sannheter rundt landbruket er at det ikke går an å tjene penger på det. Enten er det ikke lønnsomhet med den dyretypen, eller så er du for liten, har for få traktorer eller bor på feil fjelltopp – noe er det uansett som tilsier at du aldri vil gå et øre i overskudd uansett hva du gjør. Dette er det viktig å ikke høre på – selv om det alminnelige systemet, med samvirker som Nortura og Tine, gir klare føringer for en eventuell drift, går det jo an å ikke være en del av dette systemet. Nortura gir en drøy femtilapp for storfeslakt, men selger du en mer høykvalitetsvariant direkte til forbruker kan du kanskje få ytterligere en hundrelapp – bare som eksempel.

Økonomien din spiller også en åpenbar rolle. Har du levd i mange år, hatt en godt betalt jobb og eier en mer eller mindre nedbetalt bolig, vil det antageligvis være en smal sak å få seg et supersmåbruk. Er du ung og har studielån og kanskje annen, dum gjeld, og ønsker å tjene penger på bruket, blir det kanskje et bruk med mer “sjarm”. Disse tingene sier seg selv, men Småbrukeren mener at det er viktig å huske hva målet er. Skal du leve av bruket, bør du uansett kutte ut mest mulig forbruk, og fokusere på gratis gleder isteden (de finnes!).

Hvis du egentlig kun er interessert i å ha et bruk med noen dyr for trivselens skyld, er det ingenting i veien med det, men da er det sannsynlig at du uansett vil jobbe noe ved siden av for å få inn til livets opphold. Dette blir i så fall mer som en enebolig med veldig romslig hage.

Småbrukeren lurer på om mange har denne formen for småbruk fordi de har latt seg lure av den vedtatte sannheten om at det ikke går an å tjene penger på å være liten og lur. Boken You Can Farm av Joel Salatin er et utmerket startpunkt for å skaffe inspirasjon til å gjøre noe med dette, dersom drømmen egentlig er å leve av bruket. Kreative løsninger, billige driftsmetoder og direkte markedsføring har potensiale til å kunne generere en ålreit inntekt, spesielt om man på sikt også klarer å diversifisere produksjonen.

Dette er Småbrukerens overfladiske råd til den som vurderer å bli småbruker. Etterhvert vil jeg gå i større detalj for å utdype enkelttemaer, og håper noen kan ha nytte av dette. Småbrukeren ønsker at mange, mange skal ha lyst til å ta spaden fatt og begynne med landbruk – i Norge er det uforskammet god plass og bare å begynne!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s