Hvorfor jobbe?

Svaret på det spørsmålet er jo ganske enkelt – det spørs. Hvis du elsker jobben din og gjør akkurat det du vil hver dag, er jo det strålende, men det kan fortsatt være interessant å tenke litt på pengebiten ved arbeid. Dersom du elsker jobben din, kunne du vel gjort den uten å få betalt?

Å nei du, vil kanskje mange si. Pengene er jo halve moroa. Eller hele. Inntekten man får av å jobbe er det ikke mange som ville kvittet seg med uten videre. Og det er ikke så rart, penger må man jo ha, hva ellers skal man betale for studielån, boliglån, bil, strøm, internett, telefon, mat og drikke, klær, uteliv, kafebesøk, gaver og så videre med?

Altså, for å gjøre kort prosess – mesteparten av de tingene jeg listet opp der er helt unødvendige. Joda, du må ha et sted å bo og et utvalg klesplagg er nok ganske kjekt – jeg mener ikke at de kan elimineres. Det jeg mener er at dette er helt konkrete valg vi tar, mer eller mindre bevisst riktig nok.

Må du ha en iPhone 19 eller holder det med en hvilken som helst telefon du arver av noen du kjenner, som uansett kjøper siste skrik? Dersom du reduserer forbruket ditt på alle områder, vil du snart se at du ikke trenger å jobbe så mye. Dersom du har minst mulig gjeld, trenger du å jobbe desto mindre. Den dagen du er gjeldsfri og har investert en hel del sparepenger i noe som gir nok avkastning til å leve av, trenger du ikke jobbe mer.

Er målet så å ikke jobbe i det hele tatt? Å nei. Hva er egentlig jobbing? Jeg jobber med å bli en bedre sportsfisker, jobber med leksene min fra skolen og jeg jobber for å skape et godt forhold til min samboer. Får jeg penger for dette?

Penger er heldigvis ikke alt – det er ikke mye en gang. Det er bare en ting, og selv den tingen er ikke penger spesielt bra på å være, men det får vi ta mer om en annen gang. Uansett, denne ene tingen er et verktøy for å oppnå forskjellige mål. Med penger åpner muligheter seg – både positive og negative.

Man kan tilegne seg ting – nyttige og unyttige. Det er greit nok. På et høyere nivå dog, finner vi den gamle sannheten om at tid er penger. Og det er det virkelig.

Tiden du bruker på å jobbe for å tjene penger er bare en annen form for valuta, som arbeidsgiveren din lar deg veksle inn i penger. Det er verdt å huske på at dette ikke er en spesielt effektiv transaksjon som regel – vekslingsavgiftene er mange og høye. For ordens skyld – det er dette vi kjenner som skatt.

Så konklusjonen min er enkel – penger og arbeid henger for de fleste alt for tett sammen. Når man klarer å løsrive disse to fra hverandre, vil man i første fase sette seg i stand til å ha mer kvalitetstid, i form av tid med venner, familie og til å dyrke forskjellige interesser. Elsker du å lage mat, skru på bil eller vandre gatelangs å plystre, så vil mer fritid naturlig nok gjøre deg i stand til det. Her er det snakk om umiddelbart økt livskvalitet, ikke en mer komplett CV.

Allikevel – det er selvfølgelig ikke så enkelt. En ting er å si det, en annen er å gjøre det. Talk the talk, walk the walk. Bare når man faktisk internaliserer ønsket om en annen virkelighet, blir det sannsynlig at forandringen kan skje. Når dette ønsket blir en egen drivkraft i det man tar seg til – ikke mens man sitter på pauserommet og snakker om dårlige TV-reklamer, og innimellom hvor fint det er å være på hytta.

Først da kan man faktisk forvente å få til en endring – altså når man skaper en forventning til en selv. Da blir det lett å kutte kostnader, hive alt mulig unyttig skrot man har akkumulert og begynne å leve.

Er det ikke dette alt handler om da? Er man raddis som ungdom får man bare vite at jaja, en dag blir det vel folk av dem også. Det de mener å si er selvsagt at jaja, en dag gir de opp de også, og innfinner seg.

Tenk deg en situasjon hvor du er ganske stressa. Du aner ikke hva som skjer, det er masse å tenke på, og du har i det hele tatt nær på mistet kontrollen, i tillegg til at dette er en sak som er veldig viktig for deg. Så kommer det noen og begynner å prate om helt andre ting, gjerne om hvordan du kunne løst dette hvis du bare hadde gjort som jeg sier.

De fleste av oss ville muligens reagert med å ønske at vedkommende kunne holde kjeft. Sånn er samfunnet også – kom ikke her og si at vi er konforme, du er bare ung og uvitende og vil snart nok passe inn i flokken. Klipp håret. Få deg en jobb.

Nei takk faen.

 

Relevant litteratur/kilder:
Early Retirement Extreme – Jacob Lund Fisker (2010)
www.earlyretirementextreme.com
Your Money or Your Life – Joe Dominquez (1992)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s