Småbruksdrømmen – eie eller leie?

Målet om en egen bolig, kjøpt, men ikke betalt, er en hellig ku i Norge. Media, folk flest og onkel og tante er alle sammen enige i at det finnes få ting som er smartere enn å eie sin egen bolig.

Helt feil er det heller ikke – eier man en bolig betaler man renter og gebyrer til banken, og resten går til seg selv. Dette er en ypperlig form for sparing, selvsagt med forutsetning om at boligen holder seg i verdi.

Rent skattemessig er det også gunstig å eie. Du får fradrag for lånerente, og ligningsverdien for boligen er som regel vel plassert godt under markedsverdien. Veldig bra!

Baksiden av medaljen er at du må gi fra deg fleksibilitet og valgfrihet, hvilket for noen er betydelige størrelser. Undertegnedes erfaringer fra prosessen for å bli bonde er at denne friheten er helt avgjørende i startfasen. Vi har flyttet fire ganger de siste tre årene, hvorav siste gang var fra småbruket vi kjøpte, i den tro at dette ville bli Stedet.

Skal man bli småbruker, er det greit å venne seg til å tenke å tenke nytt og radikalt. Plutselig er ikke lenger hvor man skal bo et resultat av hvor man er født og oppvokst, eller hva slags jobb man ønsker seg/sosialt sjikt man vil gli inn i. Det dreier seg mer om de ressursene man vil ha utenfor døra, hva slags miljø det er i bygda og kanskje det lokale klimaet.

Ikke bare er det stedet man skal bo som må vurderes kritisk, men måten man skal bo der. Skal man etablere gårdsbruk, er det behov for likvide midler i begynnelsen uansett om du skal ha topp moderne melkerobot til en pris av den fineste Mercedesen, eller noen strømgjerder til et beiteskiftesystem for prisen av en brukt Opel.

Så hva velger man? Gårdsbrukmarkedet i Norge er etter egen erfaring noenlunde det samme over hele landet – småbruk kan fås for en million pluss-minus noen hundretusen, og velutviklede gårder må man punge ut flere millioner for. Kan man bygge nytt? Kan man bygge utradisjonelt – tenk halmhus, underjordisk eller mikrohus? Hva med bobil?

Min kjære og jeg har som sagt forsøkt det meste – hippiekollektiv i Bærum, leie en gård i Valdres og eie en gård på Finnskogen. Alle disse hadde positive sider og negative sider, hvor den positive siden som regel består av enormt erfaringsutbytte. Den negative kan forklares i mange retninger, men fellesnevneren her er at ingen av stedene kunne tilby en langsiktig trygg bakgrunn for å starte et gårdsbruk etter vår smak.

Så hva er egentlig lærdommen? Handlingsfrihet i etableringsfasen kan fås først og fremst fra to kilder – å eie lite ting, og at de tingene man eier er mer eller mindre nyttige, og å ha tilgang til greit med penger. Det er flere måter å skaffe penger på – noen gifter seg inn i en rik familie, andre arver store summer fra en onkel i Amerika, og de fleste må jobbe og så jobbe litt mer.

Dersom du er vordende småbruker fra mer urbane strøk, eller for den saks skyld fra en bygd du gjerne vil flytte fra, er det min erfaring at det er lurt å leie først. Vi fulgte denne planen delvis, da vi først leide et bruk i Valdres og samlet rikelig med erfaringer der. Feilen vi gjorde var å deretter kjøpe et småbruk i et helt annet område, som vi ikke kjente spesielt godt.

Den sosiale profilen i dette nabolaget passet ikke vår ideologi – og det hadde vært ganske mye lettere å fjerne seg derfra dersom vi ikke hadde kjøpt stedet. Vi skulle mye heller ha leid et billig bittelite krypinn og begynt å jobbe i lokalmiljøet, for deretter å avdekke eventuelle problemer – kanskje enda fortere enn vi klarte. Dessverre er sånne ting lette å se i bakspeilet, men du trenger jo ikke gjøre akkurat det samme!

Moralen er – gjør et grundig forarbeid. Deretter må forarbeidet vurderes kritisk, og aller helst diskuteres med forskjellige folk – helst folk med andre meninger enn deg selv. Selv om de sier ting du er rivende uenig i, er det alltid allikevel stor sjanse for at du får et hint om noe man burde tenke på. Og har du tenkt på det og funnet ut at det ikke var så viktig allikevel, ja da har du i hvert fall tenkt på det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s